Informatie en vragen over voeding

Zuigelingenvoeding Vanaf 1 jaar

Overstappen naar de fles

Borstvoeding is het beste voor een baby. Daarom is het belangrijk dat je baby zo lang mogelijk de borst krijgt. Wil je daarna overstappen naar flesvoeding, of naar een combinatie van borst- en flesvoeding dan kan het consultatiebureau je hierover adviseren.

De fles geven

Net als met borstvoeding is het belangrijk om de tijd te nemen voor het geven van een flesje. Ga rustig zitten en neem je kindje op schoot. Laat je kind goed om de speen happen en zorg ervoor dat de speen goed in de mond zit en helemaal gevuld is met melk.

De speen bepaalt voor een groot deel hoe snel je baby de fles leegdrinkt. Ga ervan uit dat je baby ongeveer 20 minuten nodig heeft voor een flesje. Drinkt je kind sneller? Dan is de kans op spugen of darmkrampjes groter. Vooral een kind dat eerst borstvoeding kreeg, zuigt steviger. Je vermindert de drinksnelheid door een speen met een kleinere opening te kiezen.

Hoe vaak en hoeveel?

Hoeveel je baby per dag nodig heeft, hangt af van zijn of haar gewicht en leeftijd. Op het consultatiebureau krijg je hierover advies. Het lijkt alsof je je kindje vaak een fles moet geven. Maar bedenk dat je kind nog geen grote hoeveelheden per keer kan verdragen.

De fles niet leeg

Drinkt je baby de fles niet leeg, ook niet als je de fles na een paar minuten nog een keer aanbiedt? Geen probleem, waarschijnlijk heeft je kindje dan niet zo’n honger. Blijf niet aandringen. Ook als de fles vaker niet leeg gaat, hoeft dit geen probleem te zijn. Kijk naar je kind. Als het lekker groeit, normaal plast en vrolijk en levendig is, hoef je je geen zorgen te maken. Dan krijgt het echt genoeg voeding. Twijfel je toch, neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts.

De fles snel leeg

Drinkt je baby met een noodgang zijn flesje leeg en lijkt hij of zij daarna toch nog ontevreden? En heb je precies gegeven wat er voor de leeftijd van je kindje is aangeraden? Geef dan niet nog wat extra’s. Dikke kans dat het gaatje in de speen te groot is. Je kind heeft wel voldoende voeding binnengekregen, maar de zuigbehoefte is nog niet bevredigd. Neem een speen met een kleiner gaatje.

Flesvoeding onderweg

Wil je je kindje onderweg de fles geven? Neem de hoeveelheid poeder die je nodig hebt mee in een bakje. En bereid het flesje ter plekke met water uit de kraan. Eventueel neem je schoon water mee van thuis. Een flesje onderweg bereiden is beter dan een bereid flesje meenemen dat je niet de hele tijd koud genoeg kunt bewaren. Ook in een koelbox loopt de temperatuur vaak hoger op dan je denkt.

De eerste hapjes

Als je baby 4 maanden oud is, krijgt hij ook belangstelling voor wat jij in je mond stopt. Je baby maakt dan ook steeds meer smakgeluidjes: het wordt tijd voor een eerste hapje.

Tip: laat je baby af en toe met een plastic lepeltje spelen. Zo kan je kindje alvast wennen aan een lepeltje in zijn mond. Blijf er wel bij als je baby met het lepeltje speelt.

Is je kindje al voor de 6 maanden toe aan wat extra’s? Dat kan prima, maar stel het eerste hapje wel uit tot je baby minimaal 4 maanden oud is. Geef hele kleine porties, een paar lepeltjes is al genoeg. Een babymaagje is snel vol en met een uitgebreid hapje heeft je kindje misschien geen zin meer in de borst. Terwijl die voeding écht nodig is!

Tip: Vindt je kindje het hapje niet lekker? Probeer het dan na een paar dagen gewoon nog een keer. Soms moet een kindje vijf tot tien keer iets eten voor het aan de smaak gewend is.

Hoe het eten verandert

Als je baby 6 maanden oud is, heeft hij steeds meer voedingsstoffen nodig. Bovendien moet hij de mond- en kaakspieren leren gebruiken. Zodat hij straks goed leert praten.

Begin met een paar hapjes fijn gepureerde groente of fruit tussen twee voedingen door. Als dat goed gaat, kun je zo’n maaltijdje uitbreiden en een (moeder)melkvoeding laten vervallen. Na een poosje komt een papvoeding in de plaats van een (moeder)melkvoeding.

Zo vervang je langzamerhand alle voedingen. Er is geen vast schema voor welke voeding je als eerste en als laatste vervangt. Kijk wat het beste bij jou en je kindje past. De meeste moeders vinden het prettig om de eerste en de laatste voeding op een dag te gebruiken voor borstvoeding.

Is je kindje 1 jaar? Dan kan het met de pot mee-eten en zit je op een schema van drie maaltijden per dag met maximaal vier keer iets tussendoor. Als je dat fijn vindt, kan daar nog best een borstvoeding bij zitten.

Fles, beker of lepel?

Lekker makkelijk zo’n flesje, zeker als je kindje het zelf kan vasthouden. Heb jij eindelijk je handen vrij! En het ziet er ook leuk als uit zo’n kleintje zelf uit een flesje drinkt. Toch is het beter om het flesje zo snel mogelijk te laten verhuizen naar de keukenkast. Want je kind moet ook leren eten van een lepel en leren drinken uit een echte beker. Het kost even tijd en aandacht. Maar het is goed voor de mondspieren van je kind. En het staat nóg veel leuker en eigenwijzer als je kind zelf van een lepeltje eet of uit een bekertje drinkt.

Papa, mama

Het is echt waar, afhappen van een lepel en drinken uit een beker zijn goed voor de taalontwikkeling van je kind. Het leert zo namelijk andere spieren in mond, tong en kaken gebruiken. En die spieren zijn nodig om klanken te kunnen vormen. Dus ga vanaf 6 maanden snel aan de slag met een lepel en vanaf 8 maanden met een beker.

Tanden

Drinken uit een beker is ook beter voor de tanden. Met een zuigfles of tuitbeker drinkt een kind langzaam en komen de tanden (in aanleg) steeds in contact met een vloeistof. En dat kan veel sneller tot tandbederf leiden.

 

KOAG/KAG-nr. 4557-0120-0081

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Bonbébé ondersteunt dit advies. Wil je overstappen naar opvolgmelk? Volg dan het advies van het consultatiebureau of je huisarts. Bonbébé opvolgmelk is er in een aantal varianten, precies afgestemd op de leeftijd en de ontwikkeling van je kindje.

Van 0 tot 6 maanden

Van 6 tot 10 maanden: Bonbébé Standaard 2 Opvolgmelk

Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s ook na 6 maanden.
De eerste 6 maanden na de geboorte is Bonbébé Standaard 2 Opvolgmelk niet geschikt als vervanging van borstvoeding.
Bonbébé Standaard 2 Opvolgmelk is een opvolgmelk die je geeft als onderdeel van een gevarieerde voeding. Overleg eerst met het consultatiebureau of je arts, hoeveel voeding jouw kindje nodig heeft als je Bonbébé Standaard 2 Opvolgmelk wilt gaan geven.

Bonbébé Standaard 2 Opvolgmelk met ProVitra. Provitra is een mengsel bestaande uit:

  • Een mix van de prebiotische vezels GOS en FOS in de verhouding 9:1
  • Vitamines** A,C en D, welke het immuunsysteem ondersteunen
  • Het vetzuur DHA**. DHA draagt bij tot de normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen van zuigelingen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 100 mg DHA.

** zoals alle opvolgmelk

Percentage van de dagelijkse referentie-inname (per 100ml) voor zuigelingen en peuters:
Vitamine A: 17%
Vitamine C: 24%
Vitamine D: 24%

Vanaf 10 maanden: Bonbébé Standaard 3 Opvolgmelk

Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s ook na 10 maanden.
De eerste 6 maanden na de geboorte is Bonbébé Standaard 3 Opvolgmelk niet geschikt als vervanging van borstvoeding.
Bonbébé Standaard 3 Opvolgmelk is een opvolgmelk die je geeft als onderdeel van een gevarieerde voeding. Overleg eerst met het consultatiebureau of je arts, hoeveel voeding jouw kindje nodig heeft als je Bonbébé Standaard 3 Opvolgmelk wilt gaan geven.

Bonbébé Standaard 3 Opvolgmelk met ProVitra. Provitra is een mengsel bestaande uit:

  • Een mix van de prebiotische vezels GOS en FOs in de verhouding 9:1
  • Vitamines** A,C en D, welke het immuunsysteem ondersteunen
  • Het vetzuur DHA**. DHA draagt bij tot de normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen van zuigelingen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 100 mg DHA.

** zoals alle opvolgmelk

Percentage van de dagelijkse referentie-inname (per 100ml) voor zuigelingen en peuters:
Vitamine A: 17%
Vitamine C: 24%
Vitamine D: 24%

Vanaf 12 maanden: Bonbébé Standaard 4 Dreumesmelk

Bonbébé Standaard 4 Dreumesmelk is afgestemd op de voedingsbehoefte van kinderen vanaf 1 jaar en geschikt als onderdeel van een gevarieerde voeding in deze fase.

Deze opvolgmelk met ProVitra+ bevat een unieke mix van de prebiotische vezels GOS en FOS in de verhouding 9:1 en de vitamines A, C en D die het immuunsysteem ondersteunen. Ook bevat het DHA, een vetzuur dat bijdraagt aan de normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen van zuigelingen en jonge kinderen.

Percentage van de dagelijkse referentie-inname (per 100 ml) voor zuigelingen en peuters:
Vitamine A: 16%
Vitamine C: 29%
Vitamine D: 24%
IJzer: 15%

Bonbébé Standaard 4 Dreumesmelk is geschikt voor de bereiding van de Bonbébé Ontbijtpap 8 granen.

 

KOAG/KAG-nr. 4557-0120-0081

Flesje maken

Als je een flesje voor je kindje maakt, is het belangrijk heel schoon te werken. Een baby kan veel sneller dan een volwassene een infectie oplopen. En in klaargemaakte flesvoeding ontwikkelen bacteriën zich heel snel als je niet schoon te werk gaat of de voeding te warm bewaart.

Let ook goed op de dosering. Wijk niet af van de aanwijzingen op de verpakking en gebruik alleen het schepje dat in de verpakking zit. De samenstelling van de flesvoeding is namelijk heel precies afgestemd op een vaste hoeveelheid poeder per flesje. Geen schepje meer of minder dus!

Bereidingsadvies:

  1. Was je handen. Maak de fles en de speen goed schoon.
  2. Laat de benodigde hoeveelheid water koken en tot ca 47 °C afkoelen. Doe de voorgeschreven hoeveelheid in de fles.
  3. Haal het doseerlepeltje door de poeder en strijk het af met de achterkant van een schoon mes. Voeg het aantal benodigde schepjes toe aan het water in de fles.
  4. Draai de dop op de fles en schud rustig tot het poeder is opgelost.
  5. Controleer de temperatuur van de voeding op de binnenkant van je pols.
  6. Zorg na gebruik dat het doseerlepeltje droog is en bewaar de aangebroken verpakking koel en droog in een afgesloten kunststof doos.

In het buitenland is het verstandig om geen kraanwater, maar gekookt water of mineraalwater uit een fles te gebruiken.

Tip: Maak de voeding per fles klaar. Maak je twee flessen tegelijk klaar? Bewaar de klaargemaakte voeding dan in de koelkast, maar niet langer dan 8 uur.